AUDI gyárlátogatás






AUDI gyárlátogatáson vettek részt a Munkácsys diákok!

2024. június 21-én iskolánk tanulói a NTP-TEHETSEG-23-0131 pályázat keretében meglátogatták a győri Audi gyárat, és betekintést nyertek a hatalmas komplexumban folyó munka néhány állomásába.

A látogatás egy filmvetítéssel kezdődött, ahol megtudhattuk, hogy az Audi négy karikája négy autógyár egyesülését jelképezi: Audi, DKW, Horch és Wanderer. A látványos bemutató során megismerkedhettünk a gyár 1993-tól napjainkig tartó épülésének, fejlődésének történetével, valamint jövőbeli terveivel.

Elsőként a présüzemet tekinthettük meg, ahol a hatalmas présszerszámok nemcsak méretükkel, hanem teljesítményükkel is lenyűgöztek minket. Az első gép például 17,5 tonna erővel préselte a lemezeket. A gépeket kiszolgáló robotok mérnöki pontossággal továbbították a lemezeket a présgépek alá. Ebben a csarnokban szinte alig láttunk embereket, mivel majdnem ezer robot dolgozott itt, és az automatizálás mértéke elérte a 85%-ot. Hihetetlen és futurisztikus látvány volt, ahogy a több méter magas robotok forogva, egymást elkerülve dolgoztak, mindezt ezredmilliméteres pontossággal.

A gyártás során minden állomáson ellenőrzik a minőséget, hol robotokkal, hol manuálisan. Egy másik csarnokban az összeszerelés látványos állomásait is megtekinthettük. A robotok hihetetlen pontossága sokunkat elgondolkoztatott, hiszen hatalmas programozási munka szükséges ahhoz, hogy minden gép ilyen mérnöki precizitással működjön. Sajnos a festési és lakkozási folyamatokat csak videón nézhettük meg, mivel a tisztasági előírások rendkívül szigorúak. A festőrobotok is vászonruhát viselnek, nehogy valami szennyeződés kerüljön a lakkrétegre. Az összeszerelő csarnokban már több dolgozót láthattunk, akik főként a robotokat szolgálták ki. Annak ellenére, hogy a gyárkomplexumnak több mint 11 ezer dolgozója van, úgy tűnt, hogy csak kevesüket láthattuk.

A látogatás rendkívül hasznos és tanulságos volt, hiszen első kézből tapasztalhattuk meg, milyen szintre fejlődött a robotok alkalmazása az autógyártásban.

2024. június