Erasmus+ Navalcarnero, Spanyolország

esp

Az Erasmus+ program keretén belül diákmobilitáson vehettünk részt a Navalcarnero I.E.S. Carmen Martín Gaite középiskolában. Már utazásunk előtt készültünk ottani feladatainkra, egy közös, minden résztvevő számára elérhető csoportba gyűjtöttük az újabb információkat. Voltak közülünk, akik először tapasztalták a repülés élményét. Madridból busszal mentünk tovább Navalcarneroba.

Programunk fő célja a médiatudatosságra nevelés, az internetbiztonság, az internetes visszaélések ismertetése és az azokkal kapcsolatos témák kifejtése volt, mindezt angol nyelvű kommunikáció segítségével, ehhez számítógépes platformokat használtunk. A csoport sokat beszélgetett az internetes visszaélésekről, az ehhez kapcsolódó szóanyagot összegyűjtöttünk és sok saját tapasztalatot is megosztottunk egymással, mert sokunk érintett ebben a témában. Canva programmal plakátot készítettünk és gondolattérkép formájában is ábrázoltuk a problémát.

esp

Már az első naptól kezdve részt vehettünk különböző évfolyamok iskolai foglalkozásain, melyeken keresztül megtapasztalhattuk a spanyol oktatási rendszer működését. Számunkra nagyon furcsa volt, hogy a tanórák között nincs szünet, csak egy nagy szünet. A helyi diákok nagyon barátságosak voltak, azonnal beszélgetésbe elegyedtünk velük, rögtön megtaláltuk a közös hangot. Számos tantárgyi foglalkozáson és workshopon is részt vettünk, sokszor közös feladatokat oldhattunk meg. A spanyol diákokkal testnevelés órán teniszhez hasonló játékot játszottunk. Az órák sok szempontból különböztek a megszokott magyarországi óráktól.

esp

A spanyol diákokkal együtt megismerked­hettünk a várossal, amit egy helyi idegenvezető mutatott be. A navalcarneroi múzeum számos érdekességet rejtett, mert megtudhattuk, hogy királyi esküvő helyszíne is volt a város. Nagyon sok érdekességet láthattunk, többet között a bor tárolására használt hatalmas agyagedényeket föld alatti alagutakban és a királyi esküvőről egy dokumentumfilmet. Különleges élményben is lehetett részünk, mivel bejuthattunk a navalcarneroi bikaviadal küzdőterére is, ahol sok-sok érdekességet tudhattunk meg a bikaviadalok kulisszatitkairól.

esp

A projekt célja volt az is, hogy megismer­kedjünk a fogadó ország kulturális értékeivel, hagyományaival, ezért madridi és toledoi városnézésen is részt vettünk. Madridban elmentünk a Parque del Retiroba, ami egy hatalmas park. Azután a Tengerészeti Múzeumba látogattunk el, majd a Cibelesi szökőkutat elhagyva a híres Templo de Debot felé vettük az irányt, hogy megnézzük a Királyi Palotát és az Operaházat. Utunk ezután a Puerta de Solhoz és a Plaza Mayorhoz vezetett. A városlátogatásokra a spanyol diákok is elkísértek bennünket, bemutatva a marcipán és az ezüstművészet különleges középkori városát, mely Spanyolország egykori fővárosa is volt.

Mindenki nagyon jól érezte magát, hiszen rengeteg élménnyel és tudással gazdagodtunk. A spanyol diákok személyében nem csak diáktársakat, de barátokat is leltünk. Élményeinket és a megszerzett tudást több fórumon is megosztjuk az iskolatársainkkal, hogy kedvet kapjanak az Erasmus+ tevékenységekhez.