Erasmus+ Szatmárnémeti

esp

A Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium 10 tanulója és 2 tanárnője az Erasmus+ pályázat keretein belül németnyelvű utazáson vehetett részt Szatmárnémetiben.

A projekt témája a környezettudatos és fenntartható turizmus volt, az ehhez kapcsolódó feladatokat a Johann Ettinger Német Kéttannyelvű Gimnázium 9. és 10. évfolyamos diákjai segítségével oldottuk meg.

Első napunkon, miután megismerkedünk a fogadó diákokkal és tanáraikkal valamint bejártuk az iskola területét, előadtuk saját prezentációinkat az iskoláink, városaink és országaink témájában. Később megismerhettük Szatmárnémeti belvárosát és nevezetességeit egy városismereti vetélkedő keretében.

Másnap Nagyváradra is ellátogattunk, ahol részletes helytörténeti idegenvezetésen vettünk részt és sok magyar vonatkozású műemléket néztünk meg.

ESz

Szerdán a délelőtti órákban 4 tanórát látogattunk meg és aktívan részt vettünk az ott megoldandó csoportos földrajz, német nyelv és matematika tantárgyakhoz kapcsolódó feladatok megoldásában, melyek során különböző tanulási módszereket is elsajátíthattunk.

ESz

A csütörtöki napon az iskolatársainkkal, tanárainkkal és vendéglátóinkkal elállogattunk a Borókagyökér egyesülethez, ahol megismerkedtünk a népi kézműves tárgyak készítésével. Megtanultunk kecskebőr karkötőt, poháralátétet, gyertyát, és mézespogácsát saját kezűleg készíteni.

ESz

Utolsó napunkon, pénteken befejeztük a projektfeladatokat, PPT-t készítettünk a hét eseményeiből és plakátokat rajzoltunk a fenntartható turizmussal kapcsolatos utazási és viselkedési tanácsainkról. Végül énekes és közös táncos előadással búcsúztunk egymástól az iskolában.

ESz

A német nyelv alkalmazása mellett megismerkedtünk anyanyelvünk más változataival is az ott élő magyarságnak köszönhetően. Új kapcsolatokat tudtunk kiépíteni, barátságokat kötni, megtanultunk hatékonyabban csoportban dolgozni, valamint a prezentációs készségünket fejleszteni.

Köszönjük iskolánknak és tanárainknak ezt a nagyszerű lehetőséget! Az ottani diákokat és tanáraikat pedig nagy szeretettel várjuk vissza a Munkácsyba szeptemberben!