Látogatás a Budapesti Francia Intézetben

A szeptemberi nyílt nap előtt még sosem jártunk a Budapesti Francia Intézetben, nem is hallottunk róla. Így rögtön felkeltette érdeklődésünket a program, nagyon kíváncsiak voltunk rá.

Korán indultunk vonattal Budapestre, már az utazás megalapozta a jó hangulatot, ami csak fokozódott a nap folyamán. intezetAz intézet rengeteg előadással, játékkal, különféle foglalkozásokkal várt minket. Igyekeztünk a lehető legjobban kihasználni az időt, mindent megnéztünk és kipróbáltunk. Ami a legfontosabb, hogy használhattuk nyelvtudásunkat, például részt vettünk egy kezdő francia órán, ahol 30 perc alatt bemutatkoztunk franciául egymásnak és előre elkészített fénymásolatokon francia feladatokat oldottunk meg. Egy zseniális, 15 perces villám francia órán pedig az intézet egyik francia anyanyelvű tanára pár perc alatt megtanította a színek, ruhaneműk nevét illetve a bemutatkozáshoz szükséges kifejezéseket.intezet

Az intézetben található francia specialitásokat kínáló boltban egyedi francia lekvárok kóstolására volt lehetőségünk. A lekvárok alapanyagainak sikeres megnevezéséért ajándékot kaptunk. Zenét hallgattunk, kipróbáltunk egy társasjátékot, ahol kisebb csapatokra lettünk osztva és franciául feltett kérdésekre kellett feladatot megoldanunk. Quiz játékot játszottunk mindezt úgy, hogy közben anyanyelvi tanárok vettek körül minket, akik kedvesek, segítőkészek voltak mindvégig. Beszélgettünk velük, körbevezettek bennünket az intézmény helyiségein, betekintést adtak az intézmény életébe.

intezet

Jó volt látni és hallani azokat az embereket, akiket a francia nyelv szeretete köt össze, ahogy azon dolgoznak, hogy a látogatókat a francia nyelv tanulására és használatára ösztönzik, ahogy felkeltik érdeklődésünket a francia kultúra iránt.

Biztos vagyok benne, hogy ez alatt az egy nap alatt mindannyian sok élménnyel gazdagodtunk, olyan dolgokat tanultunk, ismertünk meg, melyekre órai keretek között nincs lehetőségünk. Én a magam részéről nagyon hasznosnak és jó ötletnek találtam a programot és örülnék, ha a jövőben is adódna még ehhez hasonló lehetőség.

Bakó Sára (10.c)