Nemzetközi Gyertyagyújtási Akció

Iskolánk idén is csatlakozott a Nemzetközi gyertyagyújtási akcióhoz. November 11-én pontban 11 óra 11 perckor trombitaszó mellett mécsest gyújtottunk az első világháborús hősök emlékére.

Általános iskolás vendégeinkkel együtt hallgathattuk meg Bradánovics Bendegúz előadásában a Takaródót, majd fiúkórusunk adott elő katonanótát, melyet Törzsök Roland kísért citerán.

Az I. világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény aláírására 1918. november 11-én került sor Franciaországban az antanthatalmak és a Német Birodalom között. A harcok a nyugati fronton november 11-én 11 órakor véget értek.

A fegyverszünet napjára és a hős katonákra, azóta minden év november 11-én 11 órakor két perces néma csönddel emlékeznek szerte a világban. A veteránok napjának (ahogy sok helyen hívják) a pipacs lett a szimbóluma. De hogyan kötődik épp ez a virág a hősi halottakhoz?

Flanders Mezején

Flanders mezején pipacsok nőnek
Keresztjei közt egy temetőnek
Ez jelöli a mi helyünket; s bár fenn az égen
Még bátran szól a pacsirta ének
Lenn, az ágyúdörgésben nem hallod őket.
Mi vagyunk a halottak, kik pár napja még
Éltünk, elestünk, ragyogott ránk a naplemente
Szerettünk, szerettek minket s most itt a vég,
Flanders mezején.

McCrae kanadai alezredes versének megjelenése után 1918-ban önkéntesek hada kezdte gyártani, illetve árulni a pipacsokat s a befolyt összegből a háborús özvegyeket támogatták. A papírvirágok készítése rengeteg hadirokkantnak biztosított kenyérkeresetet. Néhány éve Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez:

nemzetközi gyertyagyújtási akció szerveződött.

Egy mécses meggyújtásával fejezzük ki tiszteletünket a hazánkért és más nemzetekért harcoló és életüket áldozó katonák előtt. Apák, nagyapák, testvérek vesztették életüket a harcmezőkön. Emberek, akiket hiába várt haza családjuk.

November 11-én egyszerű katonákra, hősökre emlékezünk.