Az iskolatörténeti vetélkedőről

Az alapításának 95. évfordulóját ünneplő iskola tanulói október 18-án, pénteken délelőtt iskolatörténeti vetélkedőn vettek részt. A csapatok vegyesen szerveződtek a különböző évfolyamokról, eltérő képzési területű osztályokból. Előzetesen az iskola honlapján közzétettük azokat a dokumentumokat, évkönyvrészleteket, fotókat, amelyekből a kérdéseket, feladatokat összeállítottuk

Az első fordulóban a diákcsapatok 18 tanteremben párhuzamosan oldottak meg feladatokat, amelyek mind a múlthoz vagy a jelenünkhöz kapcsolódtak. Volt totó a múlt fontos eseményeiről, volt oktatók, intézményvezetők fotójának felismerése, tablókereső játék, programtervezés diáknapra, egészségnapra, villámkérdések az elmúlt 95 évről és napjaink iskolai életéről is, valamint licitjáték egykori tanáraink személyéhez kapcsolódóan. A tanteremben ügyelő kollégáinkkal is készültek érdekes, humoros interjúk. Az iskolatörténeti kiállítás anyagaihoz, írásos, tárgyi és egyéb dokumentumaihoz szintén kapcsolódtak feladványok. A résztvevők lelkesen, többségében helyesen válaszolták meg ezeket a kérdéseket, hatékonyan és ügyesen szervezték meg egymás közt a feladatok elosztását. Mind a különböző tulajdonságaikkal megnevezett tablók, mind a kiállítási anyagok kutatásában gyorsak, precízek voltak.

A tantermi vetélkedőt önkéntes diákjaink vezették a 11.a/T, a 11.b/T és 12.a/T osztályokból. Munkájukat tantermenként kollégáink is segítették.

Az első forduló után változatos témájú előadásokon vehettek részt a diákok, míg a feladatmegoldások értékelése zajlott. Ezt követően a legjobb 5 csoport került a döntőbe, melynek helyszíne immáron az aula volt. Mivel itt már közönsége is volt a vetélkedő csapatoknak, a feladatok látványosabbak, sokak számára élvezhetőbbek voltak, mint az első fordulóban. Hallhattunk szerenádokat a kémiát tanító tanároknak címezve, volt Activity játék, villámkérdések ismét az elmúlt 95 év eseményire vonatkozóan, élő szobor alkotása, képek felismerése, és a legérdekesebb feladat a csapatokat segítő nyugdíjas kollégák rövid bemutatása volt.

A döntőben győzedelmeskedő csapatban részvevő osztályok egy plusz kirándulási nappal gazdagodtak, a többi csapat, a nézőként jelenlévő diákok és pedagógusok pedig sok-sok információval, humoros, vidám pillanattal.

Köszönjük minden résztvevő lelkesedését, támogatását, a segítődiákok és pedagógusok munkáját! Külön elismerést érdemel a döntőt levezető három diák: Bogdán Fanni, Bogdán Evelin és Hegedüs Martin, akik mindannyian a 11.b/T osztály tanulói.

 

Iskolatörténeti vetélkedő forrásai »