Erasmus+ Székelykeresztúr

szek

Az Erasmus+ program keretén belül csoportos diákmobilitáson vehettünk rész a Székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziumban. A Székelykeresztúrra vezető hosszú utazás közben megismertük egymást és átbeszéltük a tennivalókat és az odaúton megtekinthettük Vajdahunyad várát. Miközben gyönyörködtünk a vár és a táj szépségében, rengeteg új és érdekes információval gazdagodtunk a vár történetéről. Ezt követően folytattuk utunkat Székelykeresztúrra. Út közben láthattuk a Kárpátok vonulatait és havas hegycsúcsait, ami mindannyiunk számára nagy élmény volt.

szek

Projektünk fő célja az volt, hogy az iskola új LEGO robotjainak építését, programozását elsajátítsuk a fogadó iskola diákjaival közösen. Ehhez bevontak minket az óráikba és több workshopot is a robotok megismerésének szenteltünk. Különböző nyelveken, online felületen ismerkedhettünk a programozással. A C#, Pascal és Python nyelveket használva rengeteg különbséget fedezhettünk fel, de némi hasonlóság is mutatkozott bennük.

Ennek nagy hasznát vettük, amikor a Lego robotunkat kezdtük el beprogramozni az előttünk álló versenyre, mert új megoldási lehetőségeket tártak fel előttünk megoldandó problémákra. Megépítettük és beprogramoztuk a robotot, amely képes végig vinni egy Lego Sumo Robot meccset. Ezt a jövőben programozási feladatok megoldásakor biztosan hasznosítani tudjuk majd, hiszen ehhez nem csak fel kellett tárnunk a hibákat, megoldandó feladatokat, hanem arra el is kellett készítenünk a megoldást és a hozzá kapcsolódó programot.

szek

Megismerkedtünk a helyi diákokkal, akik nagyon nyitottak és érdeklődők voltak, így gyorsan megtaláltuk a közös hangot. Délutánonként is találkoztunk a diákokkal és együtt jártuk be Székelykeresztúr nevezetességeit. Betekintést nyertünk egy nemzetközi közösségi házba is, ahol angolul beszélgettünk és Activity-t játszottunk az ott élő finn, spanyol, francia, szerb nemzetiségű fiatalokkal. Miután mindenki mesélt kicsit a saját nemzetéről, szokásokról, tudnivalókról, csoportokat alkottunk vegyes felosztásban és elkezdtük a játékot angol nyelven, így a nyelvtudásunkat is csiszolhattuk. Emellett szurkolhattunk a helyi végzős diákok és tanáraik focimeccsén is.

Az Orbán Balázs Gimnáziumban - mint fogadó intézményünkben - matematika, földrajz, kémia és informatika órákon is részt vettünk, ahol több új digitális alkalmazást is megismertünk, amit a saját iskolánkban is bemutattunk.

szek

Szabadidős tevékenységeink során a helyi kulturális és természeti értékeket fedeztük fel. Korond, Parajd és Farkaslaka települését is meglátogattuk, végül a Jézus Szíve kilátóhoz mentünk, ami eléggé kifárasztott bennünket, de megcsináltuk, és a látvány kárpótolt bennünket a befektetett energiáért cserébe. Este a szálláson tovább tökéletesítettük a programunkat és a robotunkat. A Madarasi Hargita tetején egy óra kihívásokkal teli hegymászás után felértünk a hegy csúcsára, ahol festői táj tárult a szemünk elé. Miután kigyönyörködtük magunkat a kilátásban, visszatértünk Székelykeresztúrra, ahol az Orbán Balázs Gimnáziumban rendezett robotversenyen a 3. helyezést értük el.

Ellátogattunk Alsórákosra, ahol gyönyörködhettünk a kialudt vulkán, a bazalt bányából lett Smaragd-tó, valamint a Bazalt oszlopok természeti szépségében. Ezután kocsiba ültünk és meglátogattuk Segesvár óvárosát.

Összességében nagyon jól éreztük magunkat. Rengeteg tudással, tapasztalattal és új barátokkal gazdagodtunk. Az utunk alatt megszerzett tudásra és élményekre évek múlva is emlékezni fogunk és több fórumon is megosztjuk az iskolatársainkkal a tapasztalatainkat.